7 motive pentru a elimina plasticul din viața ta

Găsim plastic în majoritatea produselor pe care le cumpărăm, motiv pentru care am fi tentați să spunem că nu vom reuși niciodată să evităm plasticul. Totuși, chiar dacă sunt necesare câteva eforturi și câteva informații, există foarte multe motive pentru care ar trebui ca fiecare dintre noi să încerce să elimine plasticul din viața sa. Beneficiile pe care le avem de câștigat în urma renunțării la plastic vor fi atât în folosul stării noastre de sănătate, cât și în folosul naturii, ceea ce este deosebit de important.

Iată câteva dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să căutați alternative la plastic:

Materialele plastice contribuie la schimbările climatice. Majoritatea pungilor de plastic pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt fabricate din polipropilenă, un material care este derivat din petrol și alte resurse pe bază de combustibil fosil. Când aceste resurse sunt extrase, ele eliberează CO2 în atmosferă. Producția de pungi de plastic este, de asemenea, foarte consumatoare de energie. Producția a nouă pungi de plastic este echivalentul energetic al conducerii unei mașini pe o distanță de un kilometru.

Materialele plastice poluează oceanele. Cel mai neplăcut aspect despre plastic este că nu se descompune niciodată. În fiecare an, peste opt milioane de tone de plastic sunt aruncate în mare. Dacă vom continua în acest ritm, în următorii ani, ar putea fi peste 80 de milioane de tone de plastic în oceanele noastre.

Fibrele de plastic intră în alimente și în apă. Deși plasticul nu se descompune, se rupe în bucăți foarte mici. Aceste fragmente intră apoi în sistemul nostru de apă și sunt greu dificil de filtrat dacă nu dispunem de un dispozitiv de filtrare cu osmoză inversă. În al doilea rând, 93% din apa îmbuteliată din întreaga lume este contaminată cu microplastic.

Plasticul dăunează vieții marine. Nu doar că plasticul ajunge în apa de la robinet, dar este ingerat și de viața marină. Dată fiind dimensiunea micro a fragmentelor de plastic, acestea sunt adesea confundate cu alimente și pot duce la probleme de sănătate sau sufocare. Mai mult, persoanele care obișnuiesc să consume pește vor avea plastic în farfuria lor. Până la urmă, plasticul reușește să afecteze întregul lanț alimentar.

Plasticul poate să provoace cancer. Substanțele chimice toxice găsite în sticlele de plastic și în alte produse de plastic pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană. Expunerea regulată la un produs chimic numit BPA poate provoca cancer, defecte la naștere, probleme hormonale, scăderea imunității și alte afecțiuni medicale severe.

Plasticul nu este ușor de reciclat. Spre deosebire de cele mai noi ambalaje biodegradabile, plasticul nici nu se descompune și nici nu este foarte ușor de reciclat. Unele materiale plastice sunt reciclabile, dar nu toate. Doar un mic procent de ambalaje din plastic poate fi transformat în altceva, dar chiar și așa lasă o cantitate mare de substanțe chimice în depozitele de deșeuri. Pe de altă parte, materialele plastice se prind în utilaje, așa că rata de reciclare a plasticului este sub 5%.

În cele din urmă, plasticul costă bani. Nu doar că plasticul este dăunător pentru starea noastră de sănătate și pentru mediu, dar este nociv și pentru economie. Deși pungile de plastic nu costă o avere, adunate, vom vedea că se duc destui bani pe plastic. Chiar și atunci când pungile de plastic erau gratuite în magazine și supermarketuri, nu erau tocmai gratuite ci intrau în costurile impozitului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *