Modalități simple prin care poți reduce utilizarea plasticului în viața ta

Până acum, probabil am auzit cu toții de problema crâncenă a plasticului. La nivel global, am reușit să acumulăm 9,2 miliarde de tone de plastic. Problema este că deocamdată nu există nicio infrastructură care să poată să facă față la această cantitate uriașă de plastic, așa că peste 6,3 miliarde din aceste tone nu vor ajunge niciodată la un coș de reciclare. De asemenea, materialele plastice au un impact devastator asupra oceanelor noastre și asupra vieții marine.

Potrivit Fundației Oceanele Pământului, plasticul constituie aproximativ 90% din tot gunoiul care plutește pe suprafața oceanului. Nu numai că asta omoară milioane de vieți marine, ducând la dispariția unui număr uriaș de vieți marine în fiecare an, dar conduce și la probleme de indigestie în cazul peștilor care mănâncă microplastic. În cele din urmă, dacă mâncăm pește, asta înseamnă că pe lângă pește mâncăm și plastic.

Din păcate, producția de plastic este în plină expansiune. Oamenii au produs mai mult plastic în ultimii 10 ani decât în tot secolul trecut. Un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut, iar cifrele cresc în continuare. Pe de altă parte, producția de plastic nu este neapărat rea. Materialele plastice au ajutat la progresul în explorarea spațială, în aviație și medicamente. Problema este că producem și folosim plastic chiar și acolo unde n-ar fi cazul. Potrivit fundațiilor nonprofit, aproximativ jumătate din plasticul produs în întreaga lume este folosit o singură dată, cum ar fi paharele și tacâmurile de unică folosință sau paiele din plastic. Marea problemă apare atunci când ne dăm seama că plasticul nu este biodegradabil și poate rezista până la 1000 de ani. Reciclarea poate fi o soluție la această problemă, dar în continuare ar trebui să ne concentrăm atenția asupra adevăratei probleme, și anume supraproducția de materiale plastice.

Lupta cu plasticul nu este o cauză pierdută, ci în orice moment putem să acționăm de dragul planetei și al generațiilor următoare. Iată câteva modalități practice prin care puteți face schimbări zilnice pentru a reduce poluarea cauzată de plastic:

Nu mai folosiți materiale plastice. Poate că este greu să renunțăm la anumite obiceiuri, dar beneficiile renunțării la plastic sunt multe la număr. Cu siguranță nu ne gândim prea des la cât plastic folosim, iar pentru a ne testa cu adevărat, am putea scrie de câte ori pe zi folosim un obiect din plastic. Apoi, trebuie precizate și situațiile în care folosim plastic de-a dreptul inutil, cum ar fi atunci când bem apă îmbuteliată sau când achiziționăm pungi de plastic de fiecare dată când mergem la magazin. În cele din urmă, stabiliți un plan prin care puteți elimina utilizarea inutilă a plasticului. Dacă veți înlocui apa îmbuteliată cu o sticlă reutilizabilă, puteți economisi mai mult de 170 de sticle în fiecare an. Apoi, puteți opta pentru pungi textile atunci când mergeți la cumpărături.

Alimente și ambalaje. Pentru a reduce consumul de plastic, petreceți mai mult timp acasă, gătind. Nu numai că așa veți economisi sume mari de bani în fiecare lună, dar veți elimina și recipientele de plastic în care vin adesea preparatele comandate. Dacă vi se întâmplă uneori să vă fie poftă de ceva ce obișnuiți să comandați, atunci comunicați restaurantului că nu doriți să vă livreze și tacâmuri sau alte recipiente din plastic. Pe de altă parte, atunci când gătiți acasă, încercați să eliminați plasticul cât mai mult. Bolurile din plastic, caserolele, cănile gradate și lingurile de măsurat pot fi înlocuite cu boluri și accesorii din sticlă, bambus sau din metal, iar preparatele gătite le puteți depozita la frigider în caserole din sticlă sau în cutii pentru torturi din carton. Chiar și companiile tehnologice încearcă să reducă cât mai mult utilizarea plasticului – de exemplu, Apple a efectuat recent modificări la carcasele iPhone, folosind cu 84% mai puțin plastic.

Deși nu există nicio baghetă magică pentru a dizolva problema plasticului, se observă o mișcare din ce în ce mai mare realizată de oameni și de comunități care colaborează strâns pentru a crea schimbări. Nu putem compensa daunele, dar putem lucra împreună pentru a găsi soluții care să ocrotească planeta, astfel încât și generațiile următoare să aibă o casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *